Ja, het is warm, heel warm. De ene persoon kan er beter mee om gaan dan de andere. Hoe zit dit bij jouw personeel?
Laat jij het werk gewoon onverstoord doorgaan? Of heb jij al een hitteplan ingezet? Wij zetten wat tips voor je op een rijtje.
Deze week wordt het boven de 30 graden. Te warm voor zwaar lichamelijk werk, dit is simpelweg gewoon niet verantwoord meer. Als je goed wil zorgen voor je monteurs is dit het moment! (en vergeet je collega’s op kantoor natuurlijk ook niet)
Het ministerie voor sociale zaken en werkgelegenheid geeft als indicatie aan:
Voor intensief lichamelijk inspannend werk geldt een maximum van 26˚C. Mits er een duidelijk voelbare luchtstroom is. Zonder voelbare luchtstroom mag het niet warmer zijn dan 25˚C.Voor zeer lichamelijk inspannend werk geldt een maximum van 25˚C. Mits er een voelbare luchtstroom is. Anders mag het niet warmer dan 23˚C zijn.
Dit is van toepassing op alle werkzaamheden van een monteur.
Tips voor je eigen hitteplan:
Hou je personeel gezond en blij
- Stel klussen buiten uit
- Begin eerder en stop eerder
- Zet een grote bak met ijskoude flesjes water op de zaak (en houd deze koud)
- Leg de vriezer vol met ijsjes (pakken als je zin hebt)
- Zet voor iedereen een flesje zonnebrand klaar (hoge factor)
- Koop voor iedereen een petje voor extra bescherming
Wat je ze moet vertellen:
- Neem genoeg pauzes (om het uur, 10 minuten)
- Doe het hele zware werk in de ochtend
- Werk niet buiten tussen 12-15 uur
- Stop op tijd! Te warm is te warm, wat niet gaat, gaat niet. Gezondheid voorop!
- Draag luchtige kleding, een korte broek kan bijvoorbeeld best. Zeker als je monteur binnen aan het werk is en het geen extra risico’s met zich mee brengt.
- Let op elkaar! motiveer elkaar om veel water te drinken, op tijd de schaduw op te zoeken, etc.
- Weet wat je monteurs moeten doen als ze zich niet lekker voelen, (uit de zon, koele plek, veel water drinken en stoppen met werken)
In de planning, stel zwaarder lichamelijk werk zo mogelijk uit, zeker als het buiten is. Werk je wel buiten neem dan een parasol mee.
Je werknemers waarderen jouw bezorgdheid. Het is gewoon te warm en te gevaarlijk om zwaar lichamelijk werk te doen.
Ga zelf eens langs op het project en neem ijsjes en water mee. Dan laat je zien dat je aan ze denkt. En kan je ook nog controleren of ze veilig en verantwoord aan het werk zijn.
Ook op kantoor moet je goed voor je personeel zorgen. Korte broek toegestaan? Denk aan de mannelijke buschauffeurs die vorig jaar in een rok naar hun werk kwamen omdat vrouwen wel in een rok mochten komen maar een man in korte broek niet toegestaan was.
Ook voor je kantoorpersoneel geldt dat ze het warm kunnen hebben en minder goed kunnen functioneren.
Maar komen ze in een korte broek of zomerse outfit, zorg dan ook dat de airco niet te koud staat, want juist dat is ook niet goed. Kou werkt afleidend. Een klimaat tussen de 20 en 25 graden is ideaal.
Heb je geen airco, zorg dan voor een goede luchtstroom in het pand, genoeg pauzes, veel water en ijsjes en houd elkaar in de gaten.
Want veiligheid en gezondheid van je personeel staat op 1!