Hoe help je je personeel bij de stijgingen van energieprijzen en inflatie?

Hoe help je je personeel bij de stijgingen van energieprijzen en inflatie?

 

We hebben in Nederland 8,1 miljoen huishoudens, Volgens het centraal planbureau komen er door de hoge inflatie 1,2 miljoen huishoudens in de problemen. Grote kans dat hier ook medewerkers van jouw installatiebedrijf tussen zitten.

Een loonsverhoging kan een effectieve manier zijn om je huidige werknemers hierbij te ondersteunen, maar het zou kunnen dat je dit liever niet wilt of simpelweg niet kan. Wat kan je dan nog wel doen om je personeel te helpen tijdens deze inflatie en extreem hoge gasprijzen?

Ga in gesprek met je personeel

 

Je personeel zal, getriggerd door de hoge prijzen, personeelstekorten en inflatie misschien wel om salarisverhoging vragen. Sta open voor het gesprek en voorkom een ‘’De baas tegen het personeel’-sfeer’’. Zoek samen naar een oplossing. En komt de werknemer zelf niet naar jou toe? Zoek dan zelf even het contact over dit onderwerp en zorg dat je in gesprek raakt.

Wat is inflatie?
Om een productief gesprek over inflatie met je personeel te kunnen voeren, is het belangrijk dat jij en je personeel goed weet wat inflatie is en wat het voor gevolgen voor de toekomst kan hebben. Inflatie treedt op wanneer het gemiddelde prijspeil van goederen en diensten in een economie in de loop der tijd stijgt. Dit kan door een aantal factoren worden veroorzaakt, zoals een toename van de geldhoeveelheid of een stijging van de vraag.

Wanneer de inflatie hoog is, kan dit een aantal problemen veroorzaken voor bedrijven en werknemers. Voor bedrijven kan inflatie leiden tot hogere kosten voor goederen en diensten, wat de winst kan beïnvloeden. Bovendien kan het voor bedrijven moeilijker zijn klanten aan te trekken als de prijzen voortdurend stijgen. Voor werknemers kan inflatie leiden tot een verminderde koopkracht en hogere kosten van levensonderhoud. Als gevolg daarvan kunnen werknemers het moeilijk hebben om zich basisbehoeften als voedsel en huisvesting te veroorloven.

Als je je zorgen maakt over de mogelijke gevolgen van inflatie voor je bedrijf of werknemers, is het belangrijk om deze zorgen met je personeel te bespreken. Door openlijk over de kwestie te praten, kan je ervoor zorgen dat iedereen zich bewust is van de mogelijke gevolgen, en weet welke stappen men moet nemen om er iets aan te doen.

Geldzorgen bespreken
Geldzorgen kunnen een belangrijke bron van stress zijn in het leven. Door met je personeel over geldzorgen te praten, kan je bijdragen aan een meer open en ondersteunende omgeving waarin werknemers zich op hun gemak voelen om hierover te praten.

Om het gesprek te beginnen, kan je je werknemers vragen hoe ze er financieel voor staan. Dit geeft werknemers de kans om eventuele geld-gerelateerde zorgen die ze hebben te delen. Je kunt werknemers ook vragen naar hun uitgavenpatroon, en of ze plannen hebben om te sparen voor de toekomst.

Als werknemers het financieel moeilijk hebben, kan je hen advies geven over hoe ze hun financiën weer op de rails kunnen krijgen. Je kunt ook bronnen voorstellen die werknemers kunnen gebruiken om meer informatie te krijgen over geldbeheer.

Door openlijk over geldzorgen te praten, kan je helpen hun stress te verminderen. Werknemers zullen je bereidheid om dit gevoelige onderwerp te bespreken waarderen, en ze zullen zich in de toekomst meer op hun gemak voelen als ze met financiële zorgen bij je aankloppen.

Nu je weet waar de problemen zitten kan je hierin helpen of ondersteunen.

Help je personeel met deze tips:

Maak optimaal gebruik van de (WKR)

 

Via de werkkostenregeling (WKR) kunt je als werkgever onbelaste vergoedingen aan je werknemers geven. Je mag ook zaken vergoeden waar een werknemer privé-voordeel van kan hebben. Denk aan gereedschap, tablets, sportabonnementen of kerstpakketten.

Per 2022 geldt voor de eerste € 400.000 van de loonsom een percentage van 1,7% in plaats van 3%.

Lees hier meer over de regeling:

https://www.rijksoverheid.nl/onderwerpen/inkomstenbelasting/vraag-en-antwoord/werkkostenregeling-wkr

Help bij persoonlijke leningen

Veel mensen hebben een persoonlijke lening bij een bank, soms tegen hoge rentes. Een werkgever kan een bedrag aan een werknemer lenen, bijvoorbeeld om een schuld mee af te kunnen lossen. Dit is een zogenaamde personeelslening. Dit kan de bestedingsruimte ruimte aanzienlijk verhogen en (een deel van de) geldzorgen wegnemen.

Daarbij zijn er wel enkele voorwaarden waar op gelet moet worden. Zo moet je over de personeelslening rente in rekening brengen, dit is de minimaal geldende marktrente.

Biedt ruimte om extra te werken

 

In de installatiebranche is het druk en kan je personeel de ruimte geven om extra te werken. Misschien zelfs wel op zaterdag. Als je de mogelijkheid biedt en dit kunt regelen met klanten (die dit mogelijk ook geen probleem vinden) kan het je personeel net dat extra bieden om de kosten te dekken.

 

Help je personeel met verduurzamen

Verduurzamen kan je in verschillende vormen en maten, van het besparen van energie tot het opwekken van energie. Maar verduurzamen kost geld. Als werkgever in de installatietechniek heb je het voordeel dat je je werknemers voor inkoopprijs warmtepompen of zonnepanelen kan laten aanschaffen. Aansluiten kunnen ze zelf of samen met collega’s.

Isoleren is een ander verhaal. Mogelijk kan je als bedrijf collectief isolerende maatregelen inkopen bij een plaatselijke ondernemer. Als installateur kan je namelijk ook veel betekenen voor de werknemers van de isolerende partij. Om tafel gaan met dergelijke partijen is daarom ook een taak van de werkgever.

Conclusie: Ga het gesprek aan en kijk waar je als werkgever de helpende hand kunt bieden. Advies of een nieuw inzicht kan al veel helpen. Het wordt gewaardeerd als je als werkgever meedenkt met de privé-situatie van de werknemer.

Deel dit bericht:
Aansluiten?

Samen beter worden!

Dat is niet alleen ons antwoord op concurrentie. Het is onze belofte aan jou.