Installateur & coronacrisis: ‘Nu goed scherp zijn op facturen en debiteuren’

Hoe houdt de installatiebranche zich staande tijdens de coronacrisis? Caspar Norg van Uw Duurzame Installateur heeft dagelijks contact met installateurs en leveranciers. Dit is het verslag van zijn gesprekken van 2 april.

Door Caspar Norg*

De altijd opgewekte, overal op sociale media zichtbare en positieve installateur Frans Sparnaaij van P. Hoekwater uit Aalsmeer vertelt: “De projecten lopen nog wel door, maar de telefoon is nu wel stil. Drie weken geleden dacht ik nog wel eens, als die telefoon nou eens een dag z’n smoel dicht houdt komen we tenminste een keer door ons werk heen, maar dat is nu wel anders.”

projecten lopen nog wel door, maar de telefoon is nu wel stil

Direct factuur versturen

Flora Holland ligt op dit moment bijna stil in Aalsmeer. Dit is natuurlijk voor het hele dorp een aanjager van activiteit. Sparnaaij probeert al z’n personeel aan het werk te houden. En als er wat werk gedaan is, verstuurt hij direct zijn factuur. “Nu moet je even goed scherp zijn op de facturen en de debiteuren. Je ziet de planning wel wat leeglopen, maar laten we gewoon positief blijven met z’n allen. Thuis kijken we nog maar één keer per dag journaal, anders worden we hartstikke depressief. We gaan vandaag allemaal even wat klanten bellen om onderhoud voor ze te doen en pakken ons eigen pand ook even aan. Een mooi moment om die Sonos-showroom even in te richten. Dat moesten we nog steeds doen!”

Leverbaar houden van producten

Eric Karsemakers general manager Building en Industry van ABB vertelt: “Onze belangrijkste taak op dit moment is om onze klanten te helpen met waar ze nu behoefte aan hebben. Onze klanten geven aan dat het leverbaar houden van alle producten op dit moment het belangrijkste is wat we kunnen doen. ABB helpt de installateurs hier uiteraard graag bij.”

Laadpalen plaatsen

“Verder moeten we nu kijken welke mogelijkheden er wél zijn.”, zegt Karsemakers. “Volgens alle prognoses moeten we tot 2030 iedere maand gemiddeld 14.000 laadpalen plaatsen om de oplaadcapaciteit op het niveau van de groeiende EV-markt te houden. Nu het mogelijk iets rustiger is, is dit het moment om als installateur je kennis hiervan op niveau te brengen en je klanten hier alvast voor te benaderen. Het maken van een hele laadinfrastructuur voor een huis of een bedrijf is echt werk voor een specialist in installatiewerk. De EV-laadpaal is een driver voor heel veel elektrotechniek eromheen. Denk bijvoorbeeld aan load balancing of aan het aanpassen van de verdeler. Dat kan niet iedereen, daar heb je echt een vakkundige installateur voor nodig. Een fantastische kans dus voor onze markt!”

Marktkansen

“We moeten juist nu kijken welke kansen er in de markt liggen.”, aldus Karsemakers. “Benader als installateur bijvoorbeeld je klanten om het noodverlichtingsonderhoud naar voren te halen. De panden zijn leeg. Zonder iets te verstoren kan dit onderhoud nu mooi gedaan worden.”

De EV-laadpaal is een driver voor heel veel elektrotechniek eromheen

Het beste ervan maken

Frank van Halteren, eigenaar van Van Halteren Installatietechniek uit Zeddam is blij dat hij als installateur gewoon door kan werken. Hij ziet natuurlijk voldoende ondernemers om zich heen die helemaal niets meer kunnen. “Restaurants, sportscholen, kappers kunnen helemaal niets meer. Dan mogen wij toch blij zijn dat we voor een groot deel nog gewoon doorkunnen”, vertelt Van Halteren. Echt last van veel zieken heeft hij gelukkig nog niet. Er zijn een aantal klanten in de industrie waar zijn mensen niet meer terecht kunnen. Dit is al sinds het begin van de coronacrisis. “We moeten er gewoon het beste van maken en voorlopig houden we het hier nog wel vol!”, aldus Van Halteren.

Conclusie

Laten we nu als installatiesector ook kijken naar waar onze kansen liggen. Laadpalen, noodverlichting, onderhoud naar voren halen, kennis vergroten. Bedenken waar we straks als we weer overal aan de slag mogen mooi, interessant gespecialiseerd installatiewerk mogen en kunnen uitvoeren.

Deel dit bericht:
Aansluiten?

Samen beter worden!

Dat is niet alleen ons antwoord op concurrentie. Het is onze belofte aan jou.