Installatiebranche & coronacrisis: buitenwerk gaat nog door

Hoe houdt de installatiebranche zich staande tijdens de coronacrisis? Caspar Norg van Uw Duurzame Installateur heeft dagelijks contact met installateurs en leveranciers. Dit is het verslag van zijn gesprekken van 6 en 7 april.

Door Caspar Norg*

Martin Tilman, directeur Key Accounts Rexel Nederland ziet dat projecten in de woningbouw en utiliteit gewoon doorlopen. “Het eerste kwartaal van 2020 was ruim beter dan dat van vorig jaar. De eerste paar dagen van april zijn hetzelfde of iets minder dan vorig jaar. De installatiesector is ‘laat cyclisch’ dus zitten achteraan in het bouwtraject. Nu gaat het goed, maar wat het voor de rest van het jaar gaat betekenen is nog moeilijk te voorspellen.”

PV-panelen veel verkocht

“PV-panelen worden veel verkocht, maar omvormers wat minder”, aldus Tilman. Het is duidelijk dat de voorkeur uitgaat naar buitenwerk en dat het werk dat binnen gedaan moet worden, uitgesteld wordt. Bij Rexel werken op dit moment veel mensen vanuit huis.  “Uiteraard houden we contact met onze klanten. Dit doen we via Microsoft Teams of telefonisch. Samen met leveranciers, zoals ABB ontwikkelen we ook E-learning modules. Zodat de installateur, mocht hij het wat rustiger krijgen, zijn kennis gemakkelijk kan opkrikken.”

Je weet niet wat je staat te gebeuren

Bijna alsof er niks aan de hand is

Bij Elektrob Installaties in Woerden draait bijna alsof er geen Coronacrisis is. Mede-eigenaar Betty Bitterling vertelt: “Eigenlijk hebben we vooralsnog helemaal geen last. We hebben volop pv-werk, maar ook bij particulieren kunnen we gewoon werken. Bij een zorginstelling hebben we allemaal zorgtoestellen geïnstalleerd. Alleen de uitleg aan de bewoners moeten we uitstellen.”

Goed afstand houden

“Verder krijgen we ook gewoon nog nieuw werk binnen. We houden wel goed afstand uiteraard en onze monteurs rijden met één persoon in de bus, de ander in de privéauto erachter aan. Ondanks dat het nog steeds goed gaat, voelt het wel gek. Je weet niet wat je staat te gebeuren. We hebben de kleinkinderen dit weekend van een afstand gezien. Zij stonden op straat en mijn man Gerard en ik in de garage. Dat is toch wel erg vreemd.”

Niet overal rooskleurig

Verschillende installateurs in het land geven aan dat dat het werk wel opdroogt. Onderhoud aan campings en attractieparken valt stil, storingen die normaal gesproken de grootste spoed hebben hoeven nu niet opgelost te worden en de telefoon gaat nauwelijks.

Conclusie

Buitenwerk gaat nog door. Misschien is dit een goede tijd om een stukje in de lokale krant te zetten over de voordelen van zonnepanelen. De particulieren krijgen weer vakantiegeld binnen en kunnen dit niet aan vakantie uitgeven. Wellicht een mooi moment om zonnepanelen aan te schaffen.

Deel dit bericht:
Aansluiten?

Samen beter worden!

Dat is niet alleen ons antwoord op concurrentie. Het is onze belofte aan jou.