Installatiebranche in coronatijd: geen ‘business as usual’

Hoe houdt de installatiebranche zich staande tijdens de coronacrisis? Caspar Norg van Uw Duurzame Installateur heeft dagelijks contact met installateurs en leveranciers. Hij doet verslag van zijn gesprekken van 26 maart.

Caspar Norg*

Menno Geveke van Geveke Installatietechniek uit Schiedam: “Op dit moment gaan we niet bij VVE’s bij particulieren naar binnen om bijvoorbeeld een intercominstallatie te installeren. Dit doen we omwille van de veiligheid van de klant en van onze monteurs. Bij sommige bedrijven mogen we nu ook niet naar binnen. Bij een klant van ons worden onze monteurs zelfs gecheckt met een infraroodcamera. Om te bepalen of ze koorts hebben.

Fantastisch dat de mensen zo meedenken

Zonnepanelen

“De opdrachten voor zonnepanelen lopen lekker door. Vooral de grotere projecten bij bedrijven. Ook kunnen we nog steeds goed aan zonnepanelen komen. We hebben nog geen last van de Chinese leveringsuitval, maar dat komt misschien nog. Producten uit Italië laten wel wat langer op zich wachten. We moeten dus noodgedwongen uitwijken naar een alternatief product. Onze monteurs zijn extra alert. Daarnaast denken ze goed mee. Eén monteur had heel veel dagen staan een heeft deze week vrij genomen. Dat geeft weer wat lucht in de planning. Fantastisch dat de mensen zo meedenken!”

‘Helpen met de kinderen’

Als het rustiger wordt gaat Geveke wat zaken oppakken die hij al eerder had willen doen. Noodverlichtingsarmaturen in het controleprogramma zetten, de monteurs online trainingen laten volgen en zelf een cursus Timemanagement. “Dat zal mijn vrouw Linda ook wel fijn vinden. Dan kom ik misschien een keer op tijd thuis om haar te helpen met onze 4 kinderen.”

Inleners zijn toch de mensen waar je het eerst geen werk voor hebt

Opdrachten drogen op

Jan van Goch van Elektro van Goch uit Venray heeft gelukkig weinig zieken. Hij ziet dat de opdrachten nu opdrogen bij woningcorporaties en zorggroepen, vooral in het service- en onderhoudswerk. Van Goch: “Maar dat werk moet straks als alles weer normaal is weer ingehaald worden. Dan zul je zien dat je dan niet voldoende capaciteit hebt om alles op te lossen.” Deze week had hij iedereen nog goed aan het werk, volgende week zijn er nog wat gaten in de planning.

Duidelijkheid over regeling

Van Goch werkt nu nog met inleners. “Dit zijn dan toch de mensen waar je het eerst geen werk voor hebt. Het is vervelend maar zo kies je als ondernemer dan toch.” Van Goch hoopt dat er snel duidelijkheid komt over de regeling van de overheid. “Wat gebeurt er straks met de mensen die ziek thuis zitten? Dit kost de ondernemer geld. Wordt daar ook rekening mee gehouden? Het is fijn als er snel duidelijkheid is. Gelukkig lopen alle projecten en aanvragen wel door.”

Er wordt nu druk getest met de mogelijkheid om online trainingen te gaan geven

Er zijn voor klanten

Hans Arentsen, directeur van Hateha, importeur van onder andere Jung, vertelt dat zijn accountmanagers en adviseurs vanuit huis werken. Complexe KNX-projecten moeten soms op de locatie zelf bekeken worden. “Dat doen we wel, natuurlijk nemen we alle nodige voorzorgsmaatregelen, maar we willen er wel zijn voor onze installateurs en hun klanten. Alle trainingen zijn helaas afgelast. Er wordt nu druk getest met de mogelijkheid om online trainingen te gaan geven. Hans: “Er zijn veel nieuwe ontwikkelingen die op Light + Building gepresenteerd zouden worden. Nu gaan we dat dus op een andere manier doen.”

Conclusie

Bij de bedrijven die we vandaag gesproken hebben zien we dus dat het werk nog door gaat. Maar geen business as usual. Er zijn natuurlijk zorgen over de komende ontwikkelingen, maar de bedrijven passen zich wel aan. Met medewerking van het personeel en allemaal met veiligheid en focus op gezond blijven op de eerste plaats.

*Caspar Norg is medeoprichter en directeur van Uw Duurzame Installateur. Dit is een landelijk netwerk van elektrotechnische en totaalinstallateurs met bedrijven tussen 8 en 80 medewerkers. 

Deel dit bericht:
Aansluiten?

Samen beter worden!

Dat is niet alleen ons antwoord op concurrentie. Het is onze belofte aan jou.