Nieuwe branding trends voor installateurs

Tegenwoordig moet je als installateur meer doen dan alleen goed vakwerk leveren.
Zowel bestaande klanten als potentiële klanten verwachten tegenwoordig meer van jou.

Klanten en potentiële personeel kijken naar het totale plaatje van je bedrijf: je merkidentiteit, je branding en natuurlijk het uiteindelijke resultaat van je werk.

Het is belangrijk dat je merkidentiteit en branding krachtig genoeg zijn om je installatiebedrijf succesvol te positioneren in de installatiebranche. Anders loop je het risico om over het hoofd gezien te worden.

Een sterke merkidentiteit en branding vertellen een verhaal dat klanten aanspreekt en emotioneel verbindt. Net zoals er veel innovaties zijn in de installatiebranche, zijn er ook voortdurend ontwikkelingen en nieuwe methoden bij merkidentiteit en branding waar je rekening mee moet houden.

Het is begrijpelijk dat je als installateur niet altijd stilstaat bij hoe belangrijk dit is.
Lees verder om te ontdekken hoe een sterke en innovatieve merk identiteit en branding jouw bedrijf kan maken of breken.
Wat is merkidentiteit en branding?
Merkidentiteit en branding zijn belangrijk om een bedrijf bekend te maken. Branding helpt om een speciale naam, vormgeving en uitstraling te maken. Dit maakt een bedrijf anders dan andere. Het zorgt ervoor dat klanten het bedrijf herkennen en goed vinden. Dit bevat dingen zoals het logo, de stijl van het ontwerp, de boodschap van het bedrijf en hoe het bedrijf zich laat zien in reclames, social medias en website. Merkidentiteit gaat over de dingen die je kunt zien, zoals de kleuren, de uitstraling en het logo. Deze dingen laten zien hoe een bedrijf eruit ziet, zodat mensen het makkelijk kunnen herkennen en onthouden. Het doel is om steeds hetzelfde beeld te laten zien, zodat het voor klanten duidelijk is wie ze zijn.


1. Duurzaamheid en milieubewustzijn 

Veel bewoners in Nederland zijn bezig met duurzaamheid en milieubewustzijn. Als installateur kun je hierop inspelen door duurzame oplossingen aan te bieden. Denk aan zonnepanelen, warmtepompen en energiezuinige systemen. Dit trekt klanten aan die hun impact op het milieu willen verminderen. Hier zijn enkele manieren waarop je deze aanpak verder kunt ontwikkelen:

Groene oplossingen aanbieden
Door duurzame technologieën in je portfolio op te zetten, plaats je je installatiebedrijf als een voorloper op het gebied van milieuvriendelijkheid. Klanten die streven naar een lager energieverbruik en een kleinere ecologische voetafdruk zullen aangetrokken worden door deze aanpak.

Verschillende duurzame technologieën: naast laadpalen voor elektrische auto’s en accu-opslag kun je ook andere energiezuinige systemen aanbieden, zoals zonneboilers en slimme thermostaten. Dit vergroot je aantrekkingskracht.

 • Verschillende duurzame technologieën: naast laadpalen voor elektrische auto’s en accu-opslag kun je ook andere energiezuinige systemen aanbieden, zoals zonneboilers en slimme thermostaten. Dit vergroot je aantrekkingskracht.

 • Educatie en bewustwording: Informeer je klanten over de voordelen van duurzame technologieën. Dit kun je doen via blogs, vlogs of bijvoorbeeld (gratis) advies. Klanten die begrijpen hoe ze hun energieverbruik kunnen verminderen, hebben meer kans om te investeren in duurzame oplossingen.

Communicatie van duurzaamheid
Je bedrijf als duurzaam profileren betekent dat je deze boodschap duidelijk moet overbrengen naar je doelgroep. Gebruik verschillende communicatiekanalen om een breder publiek te bereiken.

 • Website en social media: post of update regelmatig over duurzame ideeën, nieuwe technologieën en casestudies van projecten waarin je duurzame oplossingen hebt geïnstalleerd. Dit laat zien dat je om het milieu geeft en hoe jouw werk een verschil maakt .

 • Samenwerkingen met duurzame bedrijven: werk samen met andere bedrijven die ook een focus op duurzaamheid hebben; dit kan meer gezamenlijke projecten en grotere zichtbaarheid voor je merk opleveren.

 • Certificeringen: als je bedrijf certificeringen heeft ontvangen op het gebied van duurzaamheid, zorg er dan voor dat deze zichtbaar zijn op je website en social media. Dit versterkt je geloofwaardigheid en geeft klanten vertrouwen in je toewijding aan duurzaamheid.

2. Digitale aanwezigheid en content marketing

Mensen zoeken tegenwoordig veel online. Daarom is een goede digitale aanwezigheid belangrijk voor elk bedrijf en zeker voor installatiebedrijven. Dit betekent dat je een professionele website moet hebben en actief moet zijn op social media. Ook helpt het als je interessante social media posts en artikelen plaatst over je projecten en innovatie binnen de installatiebranche. Dit toont jouw kennis en ervaring.

Professionele website
Een professionele website is de basis van je digitale aanwezigheid. Het is vaak het eerste contactpunt met je mogelijke klanten, dus zorg ervoor dat het een positieve en blijvende indruk achterlaat.

 • Gebruiksvriendelijkheid: zorg dat je website makkelijk te navigeren is, met duidelijke menu’s en een logische indeling. De belangrijkste informatie moet gemakkelijk te vinden zijn, zoals contactgegevens, openingstijden en een overzicht van je diensten.
 • Responsive design: aangezien veel mensen mobiele apparaten gebruiken om online te zoeken, moet je website goed werken op zowel desktops als mobiele telefoons. Dit betekent dat de website zich automatisch aanpast aan het schermformaat.

 • SEO optimalisatie: verbeter de zichtbaarheid van je website door SEO technieken te gebruiken. Dit omvat het gebruik van relevante zoekwoorden, het schrijven van meta-beschrijvingen en het optimaliseren van afbeeldingen voor snellere laadtijden. Door SEO toe te passen, verschijn je hoger in zoekmachines, waardoor mogelijke klanten je sneller vinden.

Lees meer over marketing en branding

Blog posts en leerzame content
Plaats regelmatig content op je website om je kennis te tonen en mogelijke klanten te betrekken. Door artikelen te schrijven en informatie te delen, kun je als een expert worden gezien in jouw vakgebied.

 • Onderhoudstips: schrijf artikelen over onderwerpen die relevant zijn voor je klanten, zoals onderhoudstips voor de installaties, uitleg over duurzame technologieën en stappenplannen voor probleemoplossing. Dit helpt je om een bron van waardevolle informatie te worden.
 • Case studies en succesverhalen: deel verhalen van de projecten die je hebt afgerond, met voor en na foto’s. Dit geeft bewijs van je vakmanschap en bouwt vertrouwen op bij mogelijke klanten.

Social media
Social media is een krachtig hulpmiddel om je bedrijf aandacht te geven en in contact te komen met je publiek. Het is ook een goede manier om een persoonlijkere kant van je bedrijf te laten zien.

 • Actieve aanwezigheid: wees actief op platforms zoals Facebook, Instagram en LinkedIn. Deel regelmatig updates, zoals foto’s van recente projecten, video’s van je team aan het werk en update over nieuwe technologieën of diensten.
 • Interactie met je volgers: betrek je volgers door te reageren op opmerkingen, vragen te beantwoorden en feedback te vragen. Dit helpt om een gemeenschap rond je merk te creëren en laat zien dat je om je klanten geeft.

E-mailmarketing en nieuwsbrieven
Naast je website en social media, kan e-mailmarketing een goede manier zijn om contact te houden met klanten en ze op de hoogte te houden van nieuwe ontwikkelingen.

Nieuwsbrieven met waardevolle inhoud zijn heel belangrijk om contact te houden met je klanten. Als je regelmatig nieuwsbrieven stuurt met interessante informatie, zoals tips voor onderhoud en nieuws over nieuwe technologieën, dan blijven klanten aan je bedrijf denken. Dit helpt niet alleen om de relatie met bestaande klanten te verbeteren, maar trekt ook nieuwe klanten aan die interesse hebben in wat je te bieden hebt. Door vaak nuttige informatie te delen, kunnen je klanten meer betrokken raken en is er ook een kans om meer producten of diensten te verkopen.

3. Klantenservice en persoonlijke benadering
Een goede klantenservice en een persoonlijke benadering zijn belangrijk voor installateurs, omdat je vaak direct met klanten werkt in hun eigen huizen of bedrijven. Door een warme en persoonlijke aanpak te gebruiken, bouw je vertrouwen op en zorg je ervoor dat klanten zich op hun gemak voelen bij je bedrijf. Hier zijn enkele manieren waarop je dit kunt bereiken:

Vriendelijk en behulpzaam team
De houding van jouw team en medewerkers toont de reputatie van jouw bedrijf. Een vriendelijk en behulpzaam team zorgt voor een positieve klantervaring en creëert klantloyaliteit.

 • Training en communicatievaardigheden: zorg ervoor dat je team goed is getraind in klantgerichte communicatie. Ze moeten beleefd en respectvol zijn, duidelijke informatie verstrekken en bereid zijn om vragen te beantwoorden.

 • Uniforme kleding en bedrijfslogo: laat je medewerkers bedrijfskleding dragen en voorzien van duidelijke identificatie. Dit geeft een professionele uitstraling en zorgt voor herkenbaarheid bij klanten en potentiële klanten en personeelswerving.

Klantenfeedback
Naast het bieden van duurzame diensten en producten, is het belangrijk om je te richten op de waarden en behoeften van je klanten. Door klantgericht te werken, bouw je een relatie op die gebaseerd is op vertrouwen.

Het verzamelen van klantenfeedback is een waardevolle manier om inzicht te krijgen in de klanttevredenheid en vertrouwen op te bouwen bij nieuwe klanten.

 • Persoonlijk advies en onderhoud: biedt je klanten een persoonlijk adviesgesprek aan om hun behoeften te bespreken en advies te geven over de beste duurzame oplossingen voor hun situatie.

 • Ondersteunen na diensten: zorg voor goede klantenservice na de installatie, inclusief onderhoud en reparatie. Dit laat zien dat je bedrijf waarde hecht aan klanttevredenheid en dit helpt om langdurige relaties op te bouwen.
 • Feedback verzamelen: vraag na afloop van een installatie om feedback. Dit kan via een korte enquête, bijvoorbeeld via een automatische mailsysteem  of door klanten persoonlijk te vragen naar hun ervaring. Gebruik deze feedback om je diensten te verbeteren. Positieve feedback kan je altijd op je website plaatsen in de tekst onder je voor en na foto’s.


Als installateur kun je nu echt het verschil maken. Door deze nieuwe branding trends te volgen, zorg je niet alleen voor een duidelijke merkidentiteit, maar ook voor meer klanten en personeelswerving. Het gaat om duurzaamheid, een sterke online aanwezigheid en goede klantenservice.

Wil je je bedrijf laten groeien? Begin dan vandaag met deze tips. Laat zien dat je duurzaam bezig bent, maak je website makkelijk te vinden, en zorg voor een goede band met je klanten. Zo wordt jouw installatiebedrijf een merk dat mensen vertrouwen.

Heb je vragen over hoe deze branding trends jouw bedrijf kunnen maken of breken? Neem contact met ons op. We helpen je graag om jouw bedrijf zichtbaar te maken. 

Deel dit bericht:
Aansluiten?

Samen beter worden!

Dat is niet alleen ons antwoord op concurrentie. Het is onze belofte aan jou.