Prijshalvering kabel, cadeautje voor je klanten? Of toch niet

Prijshalvering kabel, cadeautje voor je klanten? Of toch niet

Per 1 april 2022 zijn de brutoprijslijsten van kabelfabrikanten aangepast. De nettoprijzen blijven gelijk, maar de brutoprijzen en kortingen zijn verlaagd. Cadeautje voor je klanten of bereken jij sindsdien wel op de juiste manier de materialen door?

—————–

Prijshalvering kabel achtergrondinformatie:

De brutoprijzen van kabels zijn vanaf 1 april 2022 verlaagd. De brutoprijs van kabels is gehalveerd, maar de nettoprijs is hetzelfde gebleven. Kortingen zijn hierdoor teruggebracht naar een realistisch niveau.

Wat merk jij van deze prijswijzingen?

  • Lagere brutoprijzen
  • Lagere inkoopcondities en kortingen
  • Nettoprijzen zijn ongewijzigd

—————————

Hoe de prijs doorbereken naar je klanten?

Hoe bereken je nu de materiaalprijs door aan je klanten? Pak je de brutoprijs en haal je hier een percentage af of neem je de nettoprijs en doe je hier een percentage of een bedrag bovenop? De manier hoe jij de materiaalkosten doorberekend aan je klanten is erg belangrijk voor je bedrijfsresultaat en de hoeveelheid winst die je behaald.

In beide gevallen maak je in combinatie met deze prijshalvering een grote fout.

Voorbeeld bruto:

Stel dat je een rol kabel bruto €250 was en netto €75. Je nam altijd de brutoprijs en gaf de klant 40% korting om concurrerend te zijn. Hierdoor betaalde de klant €150 en verdiende jij €75. Met deze halvering is de brutoprijs ineens €125. Min 40% is de prijs voor de klant €75 geworden. En zo verdien je ineens helemaal niks meer! Het halveren van de korting is niet de oplossing. €125 – 20% is €100 zo is je winst ineens nog maar €50,-. Cadeautje voor de klant!

Voorbeeld netto:

Stel dat je een rol kabel bruto €250 was en netto €75. Je nam altijd de nettoprijs en deed hier een percentage of bedrag bovenop. Met deze halvering verandert er eigenlijk niets. Alleen in dit voorbeeld geef je alle korting die jij extra krijg als cadeautje weer weg aan de klant. Ook niet slim!  Met een percentage is dit helemaal niet slim, want hoe lager de nettoprijs hoe minder jij er op verdiend.

 

Let dus goed op hoe je deze (bruto) prijshavering doorberekend aan je klanten. Wil je advies hierbij, neem dan contact met ons op.

Deel dit bericht:
Aansluiten?

Samen beter worden!

Dat is niet alleen ons antwoord op concurrentie. Het is onze belofte aan jou.