Verdien op de vakantiedagen van je personeel!

Vakantie

Iedereen heeft wel zo iemand in dienst, die ene trouwe werknemer die altijd maar aan het werk is. Fijn voor het bedrijf, zo iemand die maar 3 weken per jaar op vakantie gaat. In ieder geval geen gaten in de planning. Maar die vakantiedagen stapelen zich maar op. Een klein beetje uitzoekwerk kan ongewenste verrassingen voorkomen.

 

Wat kan je hier aan doen?

Verdienen, nee dat kan niet direct, maar je kan wel besparen! Vakantiedagen kunnen niet zomaar onbeperkt mee worden genomen naar het volgende jaar. Wettelijke vakantiedagen blijven na het jaar van opbouw nog 6 maanden geldig. Daarna vervallen ze.

Een werknemer heeft bij een fulltime dienstverband 20 wettelijke vakantiedagen. Alle andere vrije dagen (zoals atv en seniorendagen) zijn bovenwettelijk en hebben een vervaltermijn van 5 jaar.

Een voorbeeld:

Je werknemer heeft 25 vakantiedagen per jaar, hij is boven de 55 en krijgt daarom ook nog 9 seniorendagen. Een totaal van 34 dagen. Je werknemer gaat al 10 jaar lang 3 weken per jaar (15 dagen) op vakantie. Elk jaar blijven er 19 dagen over.

Totaal zijn 20 dagen wettelijk verplicht. De 5 overgebleven dagen hiervan vervallen in juni van het volgende jaar. De andere 14 vrije dagen blijven 5 jaar geldig.

 Als je dit verkeerd berekend en alle dagen blijven onbeperkt geldig, loopt dit op tot een totaal van 190 dagen!

vakantiedagen

Officiële stand van zaken na 10 jaar:

5 dagen (wettelijk geldig tot 1 juli)

70 dagen (14 dagen van 5 jaar)

Totaal: 75 dagen.

Nog steeds veel maar wel een verschil van 85!

 

Stimuleren

Het stimuleren van het opnemen van vakantiedagen lijkt logisch. Toch doen maar weinig installateurs dit. Het komt toch altijd goed uit die extra handjes. Bij een gat in de planning, een spoedklus, uitloop van een project of vakanties van anderen komt diegene toch wel goed van pas.

Het verplichten van opnemen van vakantiedagen is niet toegestaan. Het bepalen van wanneer een werknemer de dagen moet opnemen is verboden, tenzij het in de arbeidsovereenkomst is vastgelegd.

Andere tips om vakantiedagen te reguleren:

  • Vaste vrije dagen (bijvoorbeeld tussen kerst en oud en nieuw) vastleggen in de arbeidsovereenkomst, het verplichten van deze vrije dagen is niet toegestaan als het niet contractueel vast ligt.
  • Houd de vakantiedagen van iedereen goed bij, denk hierbij aan de vervaltermijn.
  • Neem even de tijd om met terugwerkende kracht de overige vakantiedagen van iedereen te berekenen.
  • Maak goede onderlinge afspraken bij het uit dienst gaan van een werknemer. Zorg dat de werknemer netjes zijn taken overdraagt en niet ineens weg is.

[av_image src=’https://lidworden.uwduurzameinstallateur.nl/wp-content/uploads/2018/07/Whitepaper-Uw-duurzame-Installateur-gids-cover-300×226.png’ attachment=’1636′ attachment_size=’medium’ align=’center’ styling=” hover=” link=” target=” caption=” font_size=” appearance=” overlay_opacity=’0.4′ overlay_color=’#000000′ overlay_text_color=’#ffffff’ copyright=” animation=’no-animation’ av_uid=’av-3linqq’ custom_class=” admin_preview_bg=”][/av_image]

[av_button label=’Download het Whitepaper over Succesvol ondernemen’ link=’portfolio,2270′ link_target=” size=’medium’ position=’center’ label_display=” icon_select=’no’ icon=’ue800′ font=’entypo-fontello’ color=’theme-color’ custom_bg=’#444444′ custom_font=’#ffffff’ av_uid=’av-264qiq’ custom_class=” admin_preview_bg=”]

Deel dit bericht:
Aansluiten?

Samen beter worden!

Dat is niet alleen ons antwoord op concurrentie. Het is onze belofte aan jou. 

Meld je aan voor:

De enige e-mail* voor installateurs met ambitie. Maandelijks waardevolle inzichten en praktische tips.

* Waardevolle info, geen spam. Concrete en praktische actiepunten. Niet tevreden? Opzeggen kan altijd.