Verstaat je klant Chinees? Jij toch ook niet?

Vaak ongemerkt en heel automatisch sluipt het erin. Een klant wil een verlichtingsoplossing en jij begint over het armatuur met lichtbron, het aantal lumen en lux. De klant knikt, geeft je groot gelijk en gaat braaf in je verhaal mee. Maar ondertussen duizelen de termen door zijn hoofd.

Zeker als je bij verlichting moet een prestatie moet leveren (school of kantoor) dan is het van groot belang dat de klant weet waarom je juist díe bepaalde oplossing moet hebben. Maar dat wil de klant alleen maar horen in Jip en Janneke-taal.

Sinds de zomer van 2014 is Tjitske Pouw werkzaam bij Uw Duurzame Installateur Het kantoor is gevestigd in hetzelfde pand als een installatiebedrijf. De eerste week vlogen de verlichtingstermen me al om de oren. Vooral het woord armatuur was een populaire. Na een paar keer ja-knikken was het tijd voor een hulplijn. Google is mijn beste vriend, zeker in de eerste tijd in de branche.

Inmiddels betrap ik mezelf af en toe ook op jargon. Ik merk dat ik inmiddels de taal van de installateur mezelf heb eigen gemaakt, op zich prima als Klantmanager zijnde, maar het is een valkuil. Op evenementen en bij leadopvolging praat ik uiteraard veel met de eindklant. En ik moet zeggen dat ik mezelf aardig scherp moet houden en goed moet inleven in de klant. Wat voor jou als installateur logisch is, is dat nog niet voor de eindklant.

Hieronder een lijstje met enkele verlichtingstermen en een korte Jip en Janneke uitleg.

  • Armatuur: De behuizing/draagconstructie van de lichtbron (lamp)
  • Lumen: de lichtsterkte van een lichtbron (lamp)

Neem deze tabel als vergelijkingsmateriaal:

Gloeilamp Wattage Lichtsterkte (lumen)
15 watt 100-150 lm
25 watt 200-300 lm
40 watt 400-500 lm
60 watt 700-850 lm
75 watt 900-1100 lm
100 watt > 1300 lm
  • Lux: De lichtsterkte die gemeten wordt op een oppervlak (bijvoorbeeld op een bureau)
  • CRI-waarde: Waarde van 0-100, zegt iets over de manier waarop kleuren worden weergegeven onder het licht van een lamp. Daglicht geeft meest correct kleur weer en heeft CRI van 100.
  • IP-waarde: De stof- en vochtbestendigheid van de lamp.

Veelvoorkomende IP-waardes:

  • IP44: beschermt tegen spatwater
  • IP65: beschermt tegen stof en waterstralen
  • IP68: lamp kan onder water gebruikt worden

Het valt me echt op dat alle installateurs/werkvoorbereiders die ik spreek echt in vaktermen spreken. Of het nu gaat om verlichtingstoepassingen, domotica, zonnepanelen of laadpunten. Doe dit niet, maak het makkelijk voor de klant, dan wordt je verkoopkans een stuk groter.

 


Whitepaper marketing Uw Duurzame Installateur

[av_button label=’Download het Whitepaper over marketing’ link=’portfolio,1789′ link_target=” size=’medium’ position=’center’ label_display=” icon_select=’no’ icon=’ue800′ font=’entypo-fontello’ color=’theme-color’ custom_bg=’#444444′ custom_font=’#ffffff’ av_uid=’av-3atxnc’ custom_class=” admin_preview_bg=”]

Deel dit bericht:
Aansluiten?

Samen beter worden!

Dat is niet alleen ons antwoord op concurrentie. Het is onze belofte aan jou.