Wat gaat het hard op de CES Las Vegas 2020!

Wat gaat het hard op de CES Las Vegas!

 

Van 7 tot en met 10 januari werd de grootste consumenten elektronica beurs, de CES georganiseerd in Las Vegas. Meer dan 4500 bedrijven presenteerden de nieuwste gadgets, trends en uitvindingen aan bijna 180000 bezoekers uit de hele wereld. Caspar Norg van Uw Duurzame Installateur ging er naar toe om te zien wat deze ontwikkelingen betekenen voor de installatiemarkt. 

 

Welke opvallende trends en gadgets waren er?

 

Smart Home

Waar een paar jaar geleden al alles met een sensor werd uitgerust zijn alle fabrikanten nu gericht op verbinding. De besturingsplatforms worden open gezet, verschillende merken trekken samen op. Vanuit allerlei verschillende hoeken is de strijd om het Smart Home losgebrand. De fabrikanten van : schakelmateriaal, zonneweringen, keukenapparatuur, binnenhuiscamera’s , televisies, koelkasten en software. Iedereen wil het slimme huis inrichten en besturen. De partij die alles lijkt te gaan verbinden is Google. Bijna alle toepassingen zijn te bedienen met Google Assistant. Wat dus nu al mogelijk is, is een mengelmoes van apparaten in je huis die allemaal via Google te bedienen zijn.

 

Google was alom vertegenwoordigd in de verschillende hallen van de CES, en daarnaast ook met een eigen paviljoen. 

 

Wat betekent dit voor een installateur? Wanneer je als installateur niet het voortouw neemt in het ‘slim’ maken van woningen van je klant wordt je links en rechts ingehaald door allerlei andere marktpartijen. Lever geen huis meer op zonder het Smart ready te maken. Zorg waar kan voor een nul-draad en een gateway, en help je klant aan een gedegen slim huis.

 

Aan de ene kant worden apparaten steeds eenvoudiger te installeren, waardoor een klant het zelf zou kunnen doen, aan de andere kant gaan de ontwikkelingen zo snel dat menig eindklant maar een fractie van de mogelijkheden gaat gebruiken of hier wel echt hulp van een installateur bij kan gebruiken.

 

Leuke opvallende dingen voor in huis:

De slimme voordeur van LG: Open de deur met je handpalm of via Face-ID. Geef de boodschappenbezorgservice toegang tot het koelvak, via een code en de pakjesbezorger toegang tot het pakjesvak op dezelfde manier. De binnenkant van de deur heeft ook leuke functionaliteiten. Je kunt de weervoorspelling erop tonen, de verkeersinformatie erop aflezen voordat je van huis gaat en het gebruiken als plaats waar je berichten achterlaat voor je gezin.

 

Zonder je hele deur te vervangen maar wel keyless binnen te komen kun je ook kiezen voor de retrofit deurklink van Salto. Communiceert via Z-Wave .

 

Samsung toonde de kast waar je je vieze overhemden in kunt hangen, en deze na 3 kwartier er schoon en gestreken uit kunt halen. Dit jaar al verkrijg baar voor tussen de $1000 en $1500 dollar.

 

Charmin presenteerde een robot die een toiletrol komt brengen als je hier zonder komt te zitten, en daarnaast brengen ze de Smellsense op de markt die bepaalt of de ruimte nog vergiftigd wordt door een menselijke scheet. 

 

Er waren natuurlijk  al hele luxe spoel- en föhn-wc’s . Fabrikant Kohler komt nu met een slim toilet, dat behalve spoelt en föhnt ook je favoriete muziek afspeelt en met stem te bedienen is. Dit zelfde merk heeft samen met Harmon Kardon draadloze speakers in een douchekop gezet voor het beste geluid tijdens het douchen. Wat je er mee moet als installateur? Weet dat het bestaat, dan kun je je klant erover vertellen.

 

Beeldschermen worden steeds groter, steeds platter, steeds hogere resoluties en steeds betaalbaarder. LG trok ontzettend veel aandacht met zijn introducties van gebogen en oprolbare schermen.

 

De auto industrie is ieder jaar prominenter vertegenwoordigd op de CES. Sony presenteerde zijn auto, Hyundai en Uber presenteerden hun vliegende drone-taxi en verder struikelde je over de zelfrijdende, zelfsturende auto’s. De Knight Rider is ingehaald. Wat hier voor installateurs het belangrijkste van is, is dat bijna alle automerken met een elektrische range komen. De vraag naar laadpunten zal explosief stijgen. Het ooit Nederlandse EV-box stond om de CES om zijn 100kw lader te introduceren. Veel fabrikanten komen de het komende jaar met snel-laders. Belangrijkste voor de installateur is zijn eigen toegevoegde waarde goed te verkopen. Iedereen kan een eenvoudige 1-fase lader ophangen maar een zware snellader vereist andere expertise. Een mooie ontwikkeling voor de betere installateur!

 

Overall conclusie: Wat gaat het hard allemaal. Ontwikkelingen die nu gepresenteerd worden, liggen over een paar maanden al bij heel veel mensen in huis. Als installateur kun je nu nog een cruciale rol spelen bij het adviseren van je klanten voor hun slimme huis. Dat een slim huis niet alleen een deurbel of een lampje is, maar ook je beveiligingssysteem, je stroomvoorziening en zelfs je opslag voor elektra voor je auto. Dat betekent dat je op de hoogte moet zijn van wat er kan, en niet alleen maar je werk doet, zoals je al jaren doet. Volg alle ontwikkelingen en hou je klant op de hoogte. Dan wordt je als installateur de regisseur van het slimme huis. 

 

Deel dit bericht:
Aansluiten?

Samen beter worden!

Dat is niet alleen ons antwoord op concurrentie. Het is onze belofte aan jou.