Werktijdverkorting, hoe werkt het?

Ondernemers die zwaar zijn getroffen door de impact van het coronavirus kunnen onder bepaalde omstandigheden een beroep doen op de werktijdverkortingsregeling.

Minder werk voor je personeel?  Vraag werktijdverkorting aan

Als je zwaar getroffen wordt door de impact van het coronavirus kan je onder bepaalde omstandigheden een beroep doen op de al bestaande werktijdverkortingsregeling. Die regeling is toepasbaar als je tijdelijk geen werk meer hebt voor (een deel) van je personeel door omstandigheden die buiten het normale ondernemersrisico vallen. Waaronder Corona dus.

Bedrijven die recht hebben op de regeling kunnen personeel minder uren laten werken. De staat keert voor de niet-gewerkte uren WW uit aan de werkgever, die vervolgens zijn personeel kan doorbetalen. De medewerkers blijven in dienst, maar spreken in die periode hun ww-rechten aan. Die uren moet je personeel dus wel eerst hebben opgebouwd.

Wie komen in aanmerking?

Je komt in aanmerking voor werktijdverkorting als je kunt aantonen dat je minimaal 2 en maximaal 24 weken minimaal 20% minder werk hebt door de gevolgen van het coronavirus. Bij het UWV en het ministerie van SZW is extra capaciteit ingezet om de aanvragen te verwerken.

Let op: De periode voor de aanvraag wordt nooit meegenomen. Dus als je wacht krijg je over de eerste periode niets uitgekeerd.

Geen werktijdverkorting voor oproepkrachten en uitzendkrachten

Je kunt werktijdverkorting aanvragen voor werknemers waarvoor je een loondoorbetalingsplicht heeft. Voor oproepkrachten met een nul-urencontract en uitzendkrachten kun je geen werktijdverkorting aanvragen.

Werktijdverkorting aanvragen

Stap 1: Eerst vraag je een vergunning aan bij het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid.

Het aanvraagformulier vul  je hier in.

Stap 2:

Na het verkrijgen van de vergunning kun je bij het UWV terecht voor de aanvraag.

 

Heb je een aanvraag ingediend?

Via Mijnzaak kun je zien wie de behandelaar is van je verzoek, je kunt rechtstreeks contact opnemen met de behandelaar. In de ontvangstbevestiging van de aanvraag staan de inloggegevens voor Mijnzaak. Het ministerie van SZW probeert aanvragen zo snel mogelijk te behandelen. Hoe completer de aanvraag is, hoe sneller het ministerie deze kan behandelen.

Verlenging vergunning

Is er na afloop van de vergunning nog geen verbetering in je bedrijf? Dan kun je verlenging van de vergunning aanvragen. De werktijdverkorting mag in totaal maximaal 24 weken duren.

Deel dit bericht:
Aansluiten?

Samen beter worden!

Dat is niet alleen ons antwoord op concurrentie. Het is onze belofte aan jou.