ZZP’ers in dienst? Let op per 1 januari 2025​

Vanaf 1 januari 2025 gaat de Belastingdienst strenger handhaven op schijnzelfstandigheid bij zzp’ers. Voor jou als ondernemer in de installatietechniek, waar vaak zzp’ers werkzaam zijn, betekent dit dat je de samenwerkingen en contracten met zelfstandigen zorgvuldig moet evalueren om boetes en naheffingen te voorkomen.

In dit artikel:

  • De belangrijkste aandachtspunten
  • De laatste stand van zaken met betrekking tot controles
  • 9 stappen die jij als ondernemer kunt doen om boetes te voorkomen
  • 10 stappen die ‘jouw’ zzp’er kan nemen om boetes te voorkomen
  • De kansen voor jouw bedrijf

Belangrijkste aandachtspunten:

  • Gezagsverhouding: Controleer of er sprake is van een gezagsverhouding. Als jij als opdrachtgever bepaalt hoe en wanneer het werk wordt uitgevoerd, kan dit wijzen op een verkapt dienstverband.
  • Meerdere opdrachtgevers: Een zzp’er wekt voor meerdere opdrachtgevers om economische afhankelijkheid van één partij te vermijden.
  • Integratie in je bedrijf: Als de zzp’er dezelfde werkzaamheden verricht als je werknemers en op dezelfde manier is geïntegreerd in uw bedrijf, kan dit duiden op schijnzelfstandigheid. Denk aan vrijdagmiddagborrels, aanwezigheid bij toolboxmeetings, etc.
  • Eigen promotie en administratie: Een zelfstandige heeft een eigen website en netwerk om nieuwe klanten binnen te halen en voert een eigen administratie mbt facturatie, belastingaangifte en verzekeringen.
  • Ondernemerschap: Een echte zzp’er neemt ondernemersrisico’s, heeft meerdere opdrachtgevers en investeert in eigen materialen en gereedschappen.

 

“Geen hysterische controle”

In september 2024 kwam in het nieuws dat de Belastingdienst de zzp-wet tegen schijnzelfstandigheid per 1 januari 2025 “niet hysterisch gaat controleren”, maar de belastinginspecteurs gaan zich wel richten op sectoren waar veel schijnzelfstandigheid is. Een van deze sectoren is de bouw en techniek.

Als bij controle blijkt dat een opdrachtgever ten onrechte mensen als zzp’er in plaats van als werknemer laat werken, dan krijgt de opdrachtgever een naheffing van de sociale premies en belastingen die eigenlijk betaald hadden moeten worden.

Bedrijven die te goeder trouw zijn kunnen eerst een waarschuwing krijgen om alsnog aan de wet te gaan voldoen. Met boetes zal “terughoudend” worden omgegaan, tenzij het bedrijf willens en wetens flink de fout in gaat.

Dit komt waarschijnlijk omdat de Belastingdienst zelf ook zo’n 1000 zzp’ers ‘in dienst’ heeft.

9 stappen die jij als ondernemer kunt doen om boetes te voorkomen

  1. Analyseer de huidige werkrelaties: Evalueer welke zzp’ers er momenteel voor jouw bedrijf werken en hoe hun werkzaamheden zijn georganiseerd. Controleer of deze overeenkomen met de voorwaarden voor zelfstandigheid (zie aandachtspunten)
  2. Gebruik goedgekeurde modelovereenkomsten: Maak gebruik van door de Belastingdienst goedgekeurde modelovereenkomsten om de samenwerking met zzp’ers vast te leggen waarin de afspraken, werkzaamheden, verantwoordelijkheden en vergoedingen van de zzp’er zijn vastgelegd en voorkom hiermee mogelijke discussies over schijnzelfstandigheid.
  3. Beperk gezagsverhoudingen: Zorg ervoor dat de zzp’er zelf bepaalt hoe en wanneer het werk wordt uitgevoerd en vermijd instructies die te veel op een werkgever-werknemer-relatie lijken.
  4. Stimuleer ondernemerschap bij de zzp’er: Moedig zzp’ers aan om te investeren in hun eigen gereedschappen en materialen, en stimuleer dat ze hun eigen bedrijfsvoering voeren, zoals het hebben van een website en een eigen administratie.
  5. Controleer het aantal opdrachtgevers: Ondersteun zzp’ers bij het hebben van meerdere opdrachtgevers om te voorkomen dat ze als verkapte werknemers worden gezien.
  6. Vermijd langdurige inzet: Beperk de duur van opdrachten om te voorkomen dat een zzp’er te lang voor je werkt, wat kan leiden tot een hiërarchische relatie die op een dienstverband lijkt.
  7. Onderhoud een goede administratie: Houd een duidelijke administratie bij van alle afspraken en werkzaamheden die de zzp’ers voor uw bedrijf verrichten. Dit kan dienen als bewijs bij controles door de Belastingdienst.
  8. Beoordeel en pas processen aan: Zorg ervoor dat de werkprocessen binnen je bedrijf zijn afgestemd om de zelfstandigheid van zzp’ers te ondersteunen, zoals flexibele werkuren en een projectmatige aanpak.
  9. Schakel juridisch advies in: Raadpleeg een specialist in arbeidsrecht om zeker te zijn dat je voldoet aan de wet- en regelgeving rondom zzp’ers. Dit helpt om eventuele risico’s te minimaliseren en tijdig aanpassingen door te voeren.

 

10 stappen die ‘jouw’ zzp’er kan nemen om boetes te voorkomen

  1. Beoordeel je zelfstandigheid: Analyseer of je als echte zelfstandige werkt. Dit betekent dat je de vrijheid hebt om je werk in te delen en zelf te bepalen hoe je opdrachten uitvoert.
  2. Zorg voor meerdere opdrachtgevers: Werk voor meerdere opdrachtgevers om aan te tonen dat je niet economisch afhankelijk bent van één bedrijf. Dit is een belangrijk criterium om als zzp’er gezien te worden.
  3. Documenteer je ondernemerschap: Houd een gedetailleerde administratie bij van je werkzaamheden, uren, facturen en zakelijke uitgaven. Dit helpt om je ondernemersstatus te bewijzen bij een eventuele controle.
  4. Investeer in je eigen middelen: Zorg ervoor dat je je eigen gereedschappen en materialen hebt. Dit toont aan dat je onafhankelijk bent en investeert in je eigen bedrijf.
  5. Maak duidelijke contractafspraken: Zorg ervoor dat je werkt met heldere contracten waarin de afspraken tussen jou en het installatiebedrijf zijn vastgelegd. Gebruik indien mogelijk goedgekeurde modelovereenkomsten.
  6. Houd controle over je werkmethoden: Bewijs je zelfstandigheid door zelf te bepalen hoe je de opdrachten uitvoert, zonder directe aansturing van het installatiebedrijf.
  7. Promoot je diensten actief: Zorg ervoor dat je je diensten actief aanbiedt op de markt, bijvoorbeeld via een eigen website, sociale media en netwerken. Dit versterkt je positie als ondernemer.
  8. Neem ondernemersrisico’s: Laat zien dat je ondernemersrisico’s draagt, zoals het risico op geen werk hebben of investeringen doen in je bedrijf. Dit onderstreept je zelfstandige status.
  9. Zorg voor een goede verzekeringsdekking: Zorg ervoor dat je verzekerd bent voor beroepsrisico’s, zoals een bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering. Dit toont aan dat je als ondernemer verantwoordelijkheid neemt voor je eigen werk.
  10. Blijf op de hoogte van de wet- en regelgeving: Volg ontwikkelingen rondom de handhaving van schijnzelfstandigheid en zorg ervoor dat je aan de eisen blijft voldoen. Het kan nuttig zijn om advies in te winnen bij een juridisch expert die gespecialiseerd is in arbeidsrecht.

De kansen van deze wet voor jouw bedrijf

  • Trek zzp’ers aan als nieuwe werknemer

Als installatiebedrijf heb je nu ook de kans om zzp’ers met een verkapt dienstverband aan te nemen als werknemer. Door voordelen zoals zekerheid, vakantiedagen, doorbetaling bij ziekte, geen dure AOV en pensioenopbouw kiezen zij nu misschien wel eerder voor een vaste baan.

  • Innovatie en nieuwe ideeën:

Het werken met zzp’ers die voor verschillende opdrachtgevers werken, kan frisse perspectieven en innovatieve ideeën in het bedrijf brengen. Dit stimuleert de ontwikkeling van nieuwe werkmethoden en oplossingen.

  • Duidelijker onderscheid tussen werknemers en zzp’ers:

Door de nieuwe regelgeving kunnen installatiebedrijven beter onderscheid maken tussen hun vaste medewerkers en zelfstandigen. Dit helpt om de kern van het team te versterken met medewerkers die zich toeleggen op de lange termijn, terwijl zzp’ers worden ingehuurd voor specifieke behoeften. Dit optimaliseert de bedrijfsvoering en kan kostenbesparend werken doordat vaste contracten beter worden ingezet.

  • Versterken van het netwerk:

Het samenwerken met zelfstandigen kan leiden tot het uitbreiden van het netwerk van het installatiebedrijf, wat mogelijkheden opent voor nieuwe zakelijke samenwerkingen, projecten en aanbevelingen.

  • Opleidings- en kennisuitwisseling:

Door de samenwerking met zelfstandige professionals kunnen installatiebedrijven hun vaste personeel trainen en opleiden met kennis die zzp’ers meebrengen. Dit biedt mogelijkheden voor kennisuitwisseling en interne groei van vaardigheden.

  • Vermijden van onduidelijke werkstructuren:

De techniekbranche kan last hebben van schijnzelfstandigheid. Daarom is het belangrijk dat jonge werknemers niet werken in een onduidelijke situatie. Installatiebedrijven kunnen met duidelijke regels laten zien dat ze eerlijk zijn en hun werknemers respecteren. Dit trekt jong talent aan dat een open en transparante werkgever zoekt. Hierdoor kiest nieuw talent minder snel voor werken als zzp’er, omdat werknemer zijn meer voordelen biedt.

—-

Deze kansen helpen jou als installateur niet alleen om aan de wetgeving te voldoen, maar ook om hun bedrijfsstrategie te optimaliseren en concurrentievoordeel te behalen.

Deel dit bericht:
Aansluiten?

Samen beter worden!

Dat is niet alleen ons antwoord op concurrentie. Het is onze belofte aan jou. 

Meld je aan voor:

De enige e-mail* voor installateurs met ambitie. Maandelijks waardevolle inzichten en praktische tips.

* Waardevolle info, geen spam. Concrete en praktische actiepunten. Niet tevreden? Opzeggen kan altijd.